Buffertspara – Ett av dom viktigaste besluten du kan ta

Att buffertspara är en förutsättning för att kunna skapa en trygg situation i tillvaron. Oavsett om du lever ensam, med sambo eller har bildat familj så kan en stabil buffert vara avgörande om olyckan skulle vara framme.

Buffertspara i säkra alternativ

Att buffertspara associeras ofta med att investera sina tillgångar i säkra alternativ. Ett vanligt sparkonto med avkastning från en ofta relativt låg ränta brukar vara det allra vanligaste, men det finns såklart andra alternativ.

Många vi pratar med vill ofta veta hur mycket man ”bör” spara av sin lön, vilket så klart är helt individuellt. Det är en rejäl skillnad på vad man som ung ensamstående i en billig etta kan spara jämfört med en flerbarnsfamilj ofta lyckas med. Men målet bör vara att ha en fast summa varje månad som inte ändras. Att spara samma summa skapar en kontinuitet i sparandet som man inte ska underskatt på lång sikt.

Rör inte pengarna

Regel nummer ett med en buffert, rör inte pengarna. Ett klassiskt misstag är att nalla av pengarna man sparat så fort det börjar sina på kontot. Här är ett hett tips att spara på flera håll. Spara en viss del i din buffert samtidigt som du har ett lite mer löst sparande vid sidan om. Därifrån kan du låna om du skulle behöva vid mer icke-akuta situationer.

Alternativ som ger mer avkastning

Som sagt är ett vanligt sparkonto ett naturligt val för många. Tryggt och säkert. Men för många kan det vara ett bättre alternativ att investera i något annat. Börsen är ett hett val, både för den som vill aktivt förvalta sina tillgångar man även för dom som bara vill ha en något bättre avkastning än ett sparkonto. Men avkastningen är såklart förenat med risk, ju mer du vill försöka tjäna ju större risk kan du behöva ta. Ha det i åtanke.

Lämna en kommentar