Förbättra din privatekonomi – 3 tips att tänka på

Har du som många andra ett mål om att förbättra din privatekonomi inför 2020? Det kan vara svårt att ställa om och förändra sina levnadsvanor men när man väl gjort omställningar som skapat bättre förutsättningar så brukar det vara en belöning nog att fortsätta.

Ta hand om din privatekonomi

Många faktorer påverkar din ekonomi och det har aldrig varit lättare att både lyckas och misslyckas. Om det är så att du snabbt behöver komma på rätsidan så finns det möjlighet att öppna ett kreditkonto utan uc. Det ger fler människor möjligheten att skapa sig bättre ekonomiska förutsättningar. Låt oss gå igenom ett par saker till som kan hjälpa dig på vägen.

Planera din ekonomi från dag ett

Nyckeln till skapa en stabil ekonomi är precis som inom mycket annat, att planera rätt. Det första tipset man får om man råkar ut för ekonomiska problem och vill komma på banan igen är att börja sätta upp en budget. Detta gäller självklart inte bara om du har fått problem utan det är för många en förutsättning för att få koll på ekonomin och hitta vart det ”läcker”. Stapla upp dina inkomster och fasta utgifter och fördela därefter det som blir över i resterande fack. Glöm inte att spara!

Lev INTE efter dina tillgångar

Den största boven för många. Oavsett vad man tjänar så är det i regel vanligt att man lever efter sina tillgångar och höjer standarden allteftersom man tjänar mer. Så även om man har en relativt stabil inkomst så går det fort att tömma ett konto.

Nästa gång du stannar till i affären så tänk på om det är något du måste köpa eller gärna vill köpa, för stunden. Det mesta som folk köper, oavsett om det rör småköp i mataffären eller ett nytt plagg i klädbutiken så kan det direkt klassas som ”onödigt”. Allt för många köper plagg som dom aldrig ens kommer använda. Prova därför att planera inköp på förhand, innan du ger dig ut. På så sett kommer du undan alla spontanköp. Jag lovar att det kommer göra skillnad.

Lägg undan pengar och investera

Det absolut bästa tipset om du vill förbättra din privatekonomi. Ett stabilt sparande är det som skapar både trygghet och förutsättningar inför framtiden. Många lägger undan en viss procent av sin inkomst varje månad för att kunna investera i fonder eller aktier. Men det går så klart att lägga upp det på olika sett. Det viktigaste är att komma igång och att spara regelbundet.

Ett tips för att lyckas bra är att sätta upp mål. Är du/ni inne på att köpa hus om några år? Går en ny bil i tankarna? Eller räcker det med att ha ekonomiska mål för att skapa en drivkraft? Oavsett vad så kommer det bli betydligt mycket lättare att spara om det finns en morot och med tiden, oavsett om du det stora inköpet görs eller inte, så har man fått ett helt nytt mindset kring ekonomi.

Lämna en kommentar